רכיבה על אופניים – יחס הילוכים
רכיבה נכונה על אופניים היא תורה שלמה. צריך לדעת כיצד לבחור ולהתאים את האופניים לרוכב, צריך להקפיד על שימוש בציוד נלווה חובה המשמש לשמירה על ביטחונו של הרוכב וצריך ללמוד עקרונות טכניים אשר בזכות יישום שלהם תופק תועלת רבה מהרכיבה ותושגנה תוצאות טובות. כך בנושא של יחס הילוכים, כלומר מהי העברת ההילוכים הנכונה והאופטימלית. אוהד סיני – מאמן רכיבה בקבוצת אלתרמנס עושה קצת סדר בנושא חשוב זה.
דבר ראשון, חשוב מאד להבין ולהפנים שהעברת ההילוכים הינה אינדיווידואלית לכל רוכב וגם תלויה במסלול הרכיבה עצמו. עצם העברת ההילוכים חשובה כדי להשיג התקדמות טובה ומהירה, אך לא על חשבון התעייפות ועבודה לא נכונה של שרירי הגוף. לכן ישנם שלושה עקרונות שחשוב להקפיד עליהם ובמאמר זה אפרט בנוגע אליהם:
- כמה כוח עובר מהרגליים אל האופניים
- ישיבה אווירו דינמית
- טכניקת הדיווש
פירוט והסבר
- הכוח הוא האנרגיה החשמלית שהרוכב משקיע כדי לקדם את האופניים, והוא פונקציה של משקל גוף הרוכב והתנגדות גופו כנגד הרוח (כתלות גם בציוד שנושא עימו הרוכב על גבי האופניים).
- הישיבה האווירו דינמית באה לידי ביטוי בהתנגדות לרוח, וכתוצאה מכך למהירות הרכיבה. לדוגמא, כאשר הרוכב מגיע למהירות של 35 קמ"ש או למעלה מזה, 60% מהכוח שמושקע ברכיבה מתרכז בהתנגדות לרוח.
- אין להקל ראש בטכניקת הדיווש. הדיווש חייב להיות אחיד, עגול ושווה בין שתי הרגליים. במידה וישנה, למשל, רגל יותר חזקה או יותר דומיננטית – עלול עניין זה להשפיע על הרכיבה כולה והרוכב יאבד מהירות חשובה וקריטית.
קאדנס
בספרות המקצועית ישנו קשר ברור בין קאדנס רכיבה לקאדנס ריצה. אדם אשר רוכב 70 קאדנס גם ירוץ 70 קאדנס. הקאדנס המומלץ תלוי במשקל המתאמן ובמרחק. למשל, כאשר מדובר במקצה ספרינט או אולימפי, ההמלצה הגורפת היא לרכב בקאדנס גבוה לכל אורך הרכיבה. בתחרות איש ברזל מומלץ לרכב את החצי הראשון מהמרחק על קאדנס גבוה ובחצי השני להוריד מעט.
אני אישית ממליץ בתחילת העונה לנסות ולהעלות את הקאדנס כמה שיותר ובאופן כללי אני חושב שאימון רכיבה בהילוכים כבדים הוא אימון מצוין – פלטה כבדה וקסטה קטנה.